Jarenlang werkte Petra van Gogh (51) als frontofficemedewerker in de automotive branche, totdat ze in de coronatijd haar baan verloor. Sinds maart dit jaar is Petra in dienst bij Vivent. Een carrièreswitch mogelijk gemaakt door een subsidieprogramma van het Rijk. “Ik ben dolgelukkig met deze kans!”
Doordat er in coronatijd meer mensen ineens zonder werk zaten heeft de overheid geld beschikbaar gesteld voor bedrijven die deze mensen in dienst nemen. Vivent maakt gebruik van de regeling, en verwelkomt sinds begin dit jaar nieuwe collega’s die binnenstromen vanuit een heel andere achtergrond. Petra komt uit de automotive branche, waar motorrijtuigen worden geproduceerd en verkocht. “Een compleet andere richting, maar de zorg heeft me altijd getrokken.”
Geschenk uit de hemel
De vacature van Vivent kwam als een geschenk uit de hemel. “Ik solliciteerde me rot, maar had volgens het UWV liefst 1.500 concurrenten in de richting die ik zocht. Op vacatures waarop ik reageerde kwamen gemiddeld zo’n 400 reacties, en zie je dan maar eens te onderscheiden!” Vivent bood haar een bijzonder leer-werktraject aan. Een baan als welzijnsassistente gecombineerd met een opleiding in de Nationale Zorgklas. Petra: “De Nationale Zorgklas is een vooropleiding voor verzorgende niveau 3. In 12 online lessen krijg je een voorproefje van alle facetten van het werk. Je doet huiswerk- en praktijkopdrachten en levert aan het einde van de rit een portfolio aan. Als je je certificaat hebt gehaald kun je dan meedoen aan het zogenoemde Lefgozertraject, met fysieke lessen in Mariaoord. “Het Lefgozertraject leidt op voor verzorgende niveau 3. Dan krijg je er dus meer zorgtaken bij.”
Iets betekenen voor de bewoners
Petra voelt zich helemaal thuis bij Vivent, waar ze haar opleiding combineert met het werken op de PG-afdeling Het Kompas in de Hooghe Clock, waar mensen met een lichte dementie verblijven. “Ik heb natuurlijk geen ervaring met dit werk, maar kennelijk zit het in me. Dat heeft ook met levenservaring te maken en je karakter: ik ben rustig, kan goed luisteren, dat is belangrijk in dit werk. Het is vooral zo leuk, omdat je de zorgverleners werk uit handen kunt nemen en echt iets kunt betekenen voor de bewoners. Door een aanraking, een activiteit, een wandeling of een praatje zorg je voor wat extra plezier bij de mensen. Zo maak ik 3d-kaarten samen met een mevrouw, die dat vóór corona in de knutselclub deed. En van een man die veel op zijn kamer zit, weet ik dat hij helemaal los gaat op Rock-’n’-Roll muziek uit de jaren vijftig en zestig. Die muziek speel ik dan voor hem af op mijn telefoon. Zo mooi om te zien hoe hij daarop reageert!”
Met mensen werken
In de Nationale Zorgklas leert ze onder andere over rapporteren; persoonsgerichte zorg en anatomie en ziektebeelden. Tegen dat laatste ziet ze wel een beetje op. Lacht: “Mijn laatste biologieles op school is alweer wat jaartjes geleden, dus dat wordt even aanpoten. Maar ik heb er zin in. Echt, ik had dit het liefst 20 jaar eerder al willen doen. Ik heb altijd administratieve banen gehad, rolde van de ene job in de andere, maar nu ik hier werk merk ik hoe fijn het is om met mensen te werken. Die interactie geeft zoveel werkplezier!” Ze gaat zich ook zeker aanmelden voor het Lefgozertraject, in september dit jaar. “Ik wil verder in dit werk en bij Vivent De Hooghe Clock hebben ze al aangegeven dat ze me willen houden, straks misschien op een afdeling met mensen die wat meer zorg nodig hebben. Dat zie ik als een groot compliment en de bevestiging dat ik met Vivent de juiste weg ben ingeslagen.