“Cliënten herkennen elkaars verhalen”

Samen met de cliënt het beste uit de dag halen. Daar gaan Danielle Rutten en haar collega’s voor! En met succes. “Cliënten hebben het naar hun zin bij ons. Dat geeft veel voldoening en dat maakt dit werk zo mooi om te doen. Elke dag opnieuw.” Danielle werkt op de dagbehandeling voor jonge mensen met dementie, in Vivent Mariaoord in Rosmalen.

“Het mooie van onze dagbehandeling”, vertelt Danielle, “is dat cliënten leeftijdsgenoten zijn. Ze herkennen elkaars verhalen en vinden steun bij elkaar.” De groep van Vivent Dagbehandeling voor jonge mensen met dementie biedt plaats aan veertien cliënten. Elke cliënt heeft een eigen behandelplan en volgt activiteiten in de groep. Dat gebeurt binnen een eigen dagprogramma, dat duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Cliënten worden daarbij ondersteund door medewerkers dagbehandeling. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van de expertise van een psycholoog, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, muziektherapeut, bewegingsagoog en een specialist ouderengeneeskunde.

Mooie gesprekken

Als medewerker dagbehandeling staat Danielle dicht bij de cliënten. Door haar betrokkenheid en oprechte interesse slaagt ze erin om ook goed contact te maken met de cliënten die wat moeilijker bereikbaar zijn. “De wandelingen die we met de groep maken, zijn daarbij heel belangrijk”, legt ze uit. “Laatst nog liep ik samen met een man die afasie heeft. Hij wilde vertellen over de periode in zijn leven dat hij aan het andere eind van de wereld woonde. Met handen en gebaren, waarbij hij een wereldbol uitbeeldde, vertelde hij zijn verhaal. Omdat ik de achtergronden van deze man ken, kon ik hem waar nodig aanvullen. Zo ontstond er een goede communicatie, waarbij hij steeds enthousiaster werd. Dat zijn mooie momenten.”

Bewegen voor het brein

De dagen op de dagbehandeling zijn gevuld met verschillende activiteiten. Er is veel aandacht voor beweging. Danielle: “Elke dag maken we een stevige wandeling in de mooie bosrijke omgeving van Vivent Mariaoord en ’s middags is er fitness. Beweging is goed voor het brein. Daarnaast bieden we activiteiten aan zoals gespreksgroepen onder begeleiding van een psycholoog of hebben we een logopediegroep of geheugenfitness. Voor ontspanning is er een creatieve werkplaats en kunnen cliënten meedoen aan muziek, dans of expressie. Dans wordt aangeboden door de beweegagoog. Enkele bewoners van Kattenbosch, waar jonge mensen met dementie wonen, sluiten hierbij aan. Het plezier straalt tijdens deze activiteit van de deelnemers af!

Huwelijksaanzoek

Er wordt ook veel gelachen, weet Danielle. “Laatst nog gingen we bloemen fotograferen, waarop een van de cliënten een bloem pakte, door de knieën ging en vroeg of ik met hem wilde trouwen. Haha! Geweldig, toch!”
’s Middags om 12 uur dekken de cliënten de tafel en wordt er samen gegeten. “Heel gezellig is dat altijd!” Daarna is er ruimte voor een individueel moment. Dan wordt er veel gepuzzeld of maken cliënten gebruik van de tafeltennistafel of het voetbalspel.”

In hetzelfde schuitje

Danielle geniet van elke dag en ziet hoe waardevol de dagbehandeling is voor de cliënten. “Ik hoor in elk geval regelmatig cliënten zeggen dat ze het fijn vinden om hier te zijn en dat ze niet meer zonder zouden kunnen. ‘Hier kan ik mezelf zijn’, zeggen ze dan. ‘Met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, met wie je samen kunt lachen en huilen.’’

“Het belangrijkste van alles”, gaat Danielle door, “is dat je cliënten in hun waarde laat. We willen niet betuttelend zijn, maar willen van cliënten horen wat ze zelf graag willen en kunnen. Daar passen we de activiteiten op aan.” En dan is er veel mogelijk.  Danielle: “Laatst nog ben ik met een cliënt, los van de dagbehandeling, gaan ‘lopen voor Alzheimer’. We zijn huis aan huis gegaan voor een collecteronde. Dat vond ze fantastisch om te doen.”

Beste uit de dag

“Met onze dagbehandeling vervullen wij een belangrijke functie”, besluit Danielle. “Wij bieden mensen een fijne en zinvolle daginvulling, met ruimte voor individuele trajecten bij bijvoorbeeld de logopedist of de psycholoog. Daarbij ontlasten we de partner, die vaak nog middenin in het leven staat en soms druk is met het gezin en een baan. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, je verliest veel. Ik vind het heel fijn, en het geeft veel voldoening, om mensen die dit treft te helpen om te gaan met hun ziekte. En om samen met hen het beste uit de dag te halen!”