Linda Verhart en Cynthia Kuijs werken beiden als Verzorgende IG in de thuiszorg bij Vivent. Ze rijden in de Bossche wijk Kruiskamp van cliënt naar cliënt om de best passende zorg te leveren. Wat je voor een cliënt doet kan enorm verschillend zijn. Dat varieert van het ondersteunen bij het opstaan en douchen, tot het aanreiken van medicatie of verzorgen van een wond. We vroegen deze twee enthousiaste collega’s naar hun ervaringen en wat het werk nou zo bijzonder maakt.
Linda is er heel duidelijk over: “Je hebt veel vrijheid om mee te denken en het geeft veel voldoening om bij de mensen thuis te komen en dan te bekijken welk zorg de cliënt nodig heeft. Daarnaast is het werk goed te combineren met een gezin. Je kijkt samen met jouw team wat bij je past. Ik vind het werk ook veelzijdig. Geen mens is hetzelfde. Je ontmoet verschillende culturen. Dat maakt dit werkt zo leuk.” Linda vervolgt: “Ik werk nu in een team met collega’s van allerlei leeftijden, van in de 20 tot in de 50. We werken allemaal met plezier. De werktijden variëren erg, maar dat hoort nu eenmaal bij ons werk. Van 7 uur in de ochtend tot 3 uur in de middag, of werken in de avond van 5 tot 11 uur, het komt allemaal voor.”
Geen dag is hetzelfde
Ook Cynthia heeft zo haar verhaal over het werken als Verzorgende IG bij Vivent: “Hier is geen dag hetzelfde, dat spreekt mij aan. Je werkt in teamverband met toch veel zelfstandigheid. Het werk is leuk omdat het heel afwisselend is en je de mogelijkheid hebt om jezelf te ontwikkelen, elke dag weer.” Als we vragen waarom ze destijds bij Vivent is komen werken, antwoord Cynthia: “Je krijgt hier de mogelijkheid om te blijven leren, jezelf te ontwikkelen. Je wordt gestimuleerd om elke dag het beste uit jezelf te halen. Dat heb ik bij andere organisaties niet altijd zo ervaren.” Ze voegt eraan toe: “O ja, er wordt naar je geluisterd bij Vivent. Ik wilde mezelf ontwikkelen en groeien in het mijzelf meer zeker voelen. Die mogelijkheden kreeg ik.”
Uitdagingen
De uitdagingen die het werk zo boeiend maken verschillen per cliënt: “Je komt echt van alles tegen, je werkt bij mensen met uiteenlopende ziektebeelden, onder andere COPD en diabetes. Het loopt uiteen van redelijk vitale cliënten tot aan terminale cliënten. Naast het ondersteunen bij douchen, medicatie en wondzorg bied ik ook hulp bij bijvoorbeeld injecteren, katheterzorg, stomazorg en sondevoeding. Dus we verzorgen, adviseren, signaleren, rapporteren en schakelen daar waar nodig is hulp in om de beste zorg thuis te waarborgen. Het is belangrijk om steeds weer juist in te schatten wat er op dat moment nodig is. De contacten met de mantelzorgers, als Vivent contactpersoon, ervaar ik ook als erg leuk. Bovendien is het fijn om iets belangrijks te kunnen betekenen voor een ander.” Aldus Linda. Cynthia zegt hierover: “Dat het werk zo leuk is ligt vooral aan de cliënten. Elke dag is een verrassing en maak je wat anders mee. Je kunt jezelf zijn en hoeft je niet anders voor te doen.” En wat is het minst leuke aan je baan? Linda: “Wanneer je al alleen op een volle route bent en ook nog bereikbaarheidsdienst hebt.”
Geen fysieke handelingen
Odette geeft advies, instructie en begeleiding aan de cliënt, de partner en familie. Daarnaast betrekt ze de hulpverleners intensief bij de behandeling. “Zo zitten we uiteindelijk allemaal op één lijn. Dat is belangrijk in de zorg naar de cliënt. Praktisch kijk ik onder andere naar lichamelijke klachten, medicatie, zuurstof, keuze van zuurstofapparatuur, aanpassingen in huis, leefregels rondom de longziekte en het aanleren van zelfmanagement.” Waar nodig, verwijst Odette door naar andere zorgprofessionals. “Als gespecialiseerd longverpleegkundige heb ik intensieve contacten met longartsen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en een groot scala aan andere hulpverleners.”
Aanpakken en positief blijven
In de thuiszorg bij Vivent zijn jullie op zoek naar nieuwe collega’s. Wat vinden jullie belangrijke eigenschappen voor een nieuwe collega? Cynthia: “Ik vind het belangrijk dat onze nieuwe collega positief blijft ook al zijn er tegenslagen. Het moet een aanpakker zijn, waar je niet achteraan hoeft te zitten én een samenwerker, ondanks het solistische werk.” Linda tot slot: “Iemand die open staat voor samenwerking en vóór cliënten, dat vind ik belangrijk. Maar ook een collega die wil werken aan een sterke basis.”