7 mei 2024Gepubliceerd door: Vivent

Steunkousen aan- en uittrekken kunnen mensen zelf

Vanaf 13 mei 2024 verandert de zorg met betrekking tot steunkousen in de regio Noord Oost Brabant. Heeft u steunkousen nodig? Dan worden deze voorgeschreven door uw huisarts of specialist. De wijkzorg of ergotherapeut helpt u vervolgens om de steunkousen zelfstandig te leren aan- en uittrekken. Eventueel met gebruik van een hulpmiddel, zoals een glijzak. Lukt het niet zelfstandig of met een glijzak, dan adviseert de ergotherapeut welk hulpmiddel het beste bij u past en oefent de eerste keer met het aan- en uittrekken van de steunkous.

Als het nodig is, kan iemand uit uw omgeving of een oefenmaatje met u meekijken en oefenen, totdat u het zelfstandig kunt. Uiteraard zijn we er voor degenen die om medische of andere redenen deze stap echt niet kunnen zetten.

Nieuwe gebruikers steunkousen

Deze verandering geldt alleen voor nieuwe gebruikers van steunkousen. Bij bestaande gebruikers van steunkousen verandert er voorlopig niets.

Waarom deze verandering?

Het zelf aan- en uittrekken van steunkousen scheelt u tijd en kunt u indien nodig met het gebruik van een hulpmiddel. U hoeft niet meer te wachten tot een zorgverlener of iemand anders langskomt. Het zelf doen geeft u vrijheid: u bepaalt zelf wanneer u dit doet. En omdat de zorgverleners anderen kunnen helpen draagt u bij aan het behoud van zorg voor iedereen die het nodig heeft, nu en in de toekomst.

Meer informatie steunkouszorg

Op deze website hebben we de belangrijkste informatie voor u verzameld, die u kan helpen bij het voorbereiden op het krijgen van steunkousen en video’s die duidelijk maken hoe u een hulpmiddel kunt gebruiken. Er staan ook veel gestelde vragen.

Anders organiseren van zorg

De behoefte aan ouderenzorg groeit, maar het aantal zorgmedewerkers neemt af. Daarom hebben de 12 ouderenzorgorganisaties in Noord Oost Brabant, zoals Vivent, samen een regiovisie over de toekomst van de ouderenzorg opgesteld, met de naam ‘IedereenZorgt’. Het anders organiseren van steunkouszorg is onderdeel van deze visie. Gericht op het samen anders organiseren van zorg. In november is dit ook al gebeurd met de oogdruppelbrilzorg: ‘Zelf oogdruppelen, wij helpen u graag!’.