Gespecialiseerde Thuisbegeleiding
Bekijk de video
De gespecialiseerd thuisbegeleiders (GTB-er) van Vivent kunnen een belangrijke steun zijn voor mensen die (tijdelijk) moeite hebben om grip op hun dagelijks leven te houden. “Wij brengen structuur aan in huis en stabiliseren het leven van onze cliënten en hun gezin”, vertellen gespecialiseerd thuisbegeleiders Natascha Kerkhoven en Jaqueline Moonen.
Natascha en Jaqueline en de andere collega’s van GTB werken met een heel diverse doelgroep. Ze helpen bijvoorbeeld mensen of gezinnen die te maken hebben met verslaving, dementie, psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking, of herstel na een ernstige ziekte. Natascha: “Mensen die om verschillende redenen de regie over het dagelijkse leven zijn kwijtgeraakt.” Jaqueline: “Vaak weten ze de weg naar instanties die kunnen helpen niet te vinden of zijn ze het vertrouwen in die instanties kwijtgeraakt en mijden ze zorg. Wij proberen dat patroon te doorbreken.” Natascha: “Dat doen we door echt naast de cliënt te gaan staan.”
Praktische insteek
De aanpak van de gespecialiseerd thuisbegeleider kent een praktische insteek. Jaqueline en Natascha geven voorbeelden: “Wij helpen bijvoorbeeld mee de administratie van de cliënt weer op orde te krijgen; bij iemand met verzamelproblematiek proberen we samen met de cliënt spullen uit te zoeken en te laten afvoeren. Bij sommige cliënten richten we ons vooral op het bieden van structuur en een luisterend oor. Bij gezinnen komt het voor dat we meegaan naar een oudergesprek op school of we gaan mee met de cliënt naar het UWV. En voor mensen die moeilijk rondkomen weten wij waar ‘de potjes’ zijn. Soms komen we zo samen met de client al tot een oplossing, soms ook betrekken we in overleg met de cliënt andere zorgverleners. De lijntjes zijn kort en wij weten de weg, bijvoorbeeld richting Reinier van Arkel, Cello en het Centrum Voor Traject en Bemoeizorg, waar we veel mee samenwerken.”
Mooie momenten
Ze vinden hun werk zo leuk vanwege de variatie en het feit dat je mensen kunt helpen. Natascha: “Niet alleen is elke dag weer anders, maar ook op de dag zelf is geen casus hetzelfde.” Jaqueline: “Je moet je continue aanpassen aan de situatie, dat maakt het zo mooi en uitdagend.” Natascha: “Wat ook zo leuk is: cliënten zijn altijd blij om ons weer te zien. Onze komst is een belangrijk moment voor hen, ook omdat ze vaak een beperkt sociaal netwerk hebben.”
“Sommige dingen blijven je bij”, zegt Jaqueline. “Zo begeleidde ik een client met een licht verstandelijke beperking die ontzettend bang was voor de tandarts. Ze had een heel slecht gebit en schaamde zich daarvoor; ze durfde niet te lachen en trok zich steeds meer terug. Ik ben daarmee aan de slag gegaan, ze wist haar angst te overwinnen, ging naar de kaakchirurg, heeft nu een prachtig nieuw gebit en durft weer te leven.” Natascha: “Een tijdje terug heb ik een dame van 90 ondersteund die veel overlast in de buurt veroorzaakte. Zij wilde geen hulp, liet niemand binnen, maar het is me toch gelukt om achter de voordeur te komen. Om een lang verhaal kort te maken: het aantal overlastmeldingen is naar nul gebracht. Mooie geluksmomentjes zijn dat!”
Levenservaring
“Als gespecialiseerd thuisbegeleider hebben we een gedegen opleiding gevolgd”, zegt Natascha. “Verder is het hebben van levenservaring belangrijk in ons vak; in ons team is niemand jonger dan 30 jaar.” Jaqueline vult aan: “Geduld hebben en doorzettingsvermogen zijn ook belangrijke eigenschappen. En je moet kunnen accepteren dat iemand anders in het leven staat dan jij.” Natascha: “Op die manier werken we aan ons doel: ervoor zorgen dat de cliënt weer op eigen benen kan staan. Heel vaak lukt dat en is onze zorg niet meer nodig, soms ook is de situatie weliswaar stabiel maar blijven we monitoren. Soms ook is het complexer en dan is het belangrijk dat we de juiste partijen inschakelen rondom de cliënt. Hoe een traject er ook uitziet, een ding staat voorop: wij geven de opties, leggen niks op, het is hun leven.”