“Dan weet ik zeker dat het goed is”
Heidi Verstappen (54) is één van de 20 thuisondersteuners van Vivent. Een thuisondersteuner biedt gezelschap, lichte persoonlijke verzorging, hulp bij de boodschappen en houdt het huis van de cliënt schoon en op orde. Heidi: “Door ons werk kunnen oudere cliënten langer thuis blijven wonen.
Vandaag bezoekt Heidi in Schijndel Jean (80) en Doris (81) Gubbels. Ze komt er al bijna een jaar, elke donderdag van 15:00 tot 18:00 uur. Jean heeft autisme en Doris is na een herseninfarct en een hersenbloeding afhankelijk van haar rolstoel. Jean en Doris krijgen drie keer per dag zorg thuis en twee keer in de week komt de huishoudelijke hulp langs. Doris: “Heidi is er voor de leuke dingen.”
Goede klik
De zorgmomenten van een thuisondersteuner zijn minimaal 1 uur en in veel gevallen ook langer. Heidi: “Bij de familie Gubbels is dat drie uur en dat is fijn. Zo is er alle ruimte om elkaar beter te leren kennen.” Doris knikt: “Al hadden we eigenlijk vanaf het begin al een goede klik. Ik hoef haar niets uit te leggen, zij voelt me zo goed aan.” Lacht: “Het zou een kind van me kunnen zijn!” Heidi: “Mooi om te horen! Maar het klopt, we hebben het heel gezellig samen. We kletsen over van alles en nog wat. En we gaan er geregeld op uit, even naar een terrasje of naar de Hema.” Doris: “Zo fijn! Met Jean gaat dat niet. Dan moet het allemaal snel-snel. Die heeft daar geen geduld voor. Wat ik ook zo heerlijk vind: Heidi kookt op donderdag altijd voor ons. Dat geeft heel veel rust, want dan weet ik zeker dat het goed is.”
Er zijn voor de cliënt
“Jean en Doris zijn wel een uitzondering”, vertelt Heidi. “Tachtig procent van onze cliënten heeft namelijk een vorm van dementie. Dan liggen de accenten van mijn werk anders. Ik ben meer bezig met lichte persoonlijke verzorging, begeleiding, boodschappen doen en klusjes in huis. Maar ook dan heb ik de ruimte om er echt te zijn voor de cliënt. Om contact te maken en gezelligheid te brengen.”
Samen dingen oppakken
Doris: “Bij ons is poetsen en opruimen inderdaad niet zo nodig. De huishoudelijke hulp en onze dochter Alexandra en haar man pakken veel op. Maar laatst hadden we een logé. Dan vraag ik Heidi bijvoorbeeld of ze het bed kan opmaken en de logeerkamer wil stofzuigen. We gaan soms ook samen aan de slag. Pas nog heb ik met Heidi de keukenkastjes opgeruimd.” Heidi: “Zo werkt het. Als thuisondersteuner neem je niet al het werk uit handen. Je kijkt wat de cliënt zelf nog kan en pakt eventueel dingen samen op.”
Alles in orde
“Ik kijk elke keer weer uit naar de donderdagmiddag”, besluit Doris. “Ook voor Alexandra is het fijn. Zij weet: donderdagmiddag is alles in orde.” Heidi: “Ons bezoek is voor veel mensen een uitkomst. De functie van thuisondersteuner bestaat nog niet zo lang, maar we groeien hard. We voorzien echt in een behoefte.”