Zorg thuis bij complexe lichamelijke aandoeningen

Ook met een lichamelijke beperking blijft u het liefst zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk thuis wonen. Daarom biedt het wijkteam van Vivent u zorg aan huis. 

Daarnaast bieden we fysiotherapie, ergotherapie en logopedie aan op een van onze locaties bij u in de buurt. Deze therapeuten bezoeken u ook thuis, als dat nodig is. 

Behandeling en ondersteuning

Als u geneeskundige zorg nodig heeft, kunt u zelf wijkverpleging bij ons aanvragen. Daarvoor heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Als u behandeling aan huis nodig heeft (zoals fysiotherapie, ergotherapie of logopedie), heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
In een intakegesprek brengen we uw gezondheidssituatie in kaart. Vervolgens stellen we samen een behandelplan op. Daarin leggen we een aantal zaken vast:

  • Wat is uw zorgvraag?
  • Wat kunt u zelf, welke hulp krijgt u van mensen om u heen?
  • Welke (technologische) hulpmiddelen kunnen we inzetten?
  • Welke voorzieningen in uw omgeving kunnen we inschakelen?
  • Wat kunnen wij voor u doen?

Wijkverpleging

In uw wijk is een Vivent wijkteam actief, dat bestaat uit vaste verzorgenden en verpleegkundigen. Zij kunnen u bijvoorbeeld thuis ondersteunen met wassen, aan- en uitkleden, steunkousen, het vervangen van incontinentiemateriaal, het innemen van medicatie of de verzorging van uw wonden.
Onze wijkteams leveren zorg aan huis in Berlicum, Boxtel, Den Dungen,  Empel, Haarsteeg, Liempde, Nieuwkuijk, ‘s-Hertogenbosch (Centrum, Boschveld, Empel, Hambaken, Maaspoort, Orthen, Rompert, Kruiskamp), Rosmalen, Schijndel, Sint Michielsgestel, Vlijmen en Vught.
Het wijkteam van Vivent is zeven dagen per week actief en wordt ingeschakeld op basis van medische noodzaak. Via het centrale telefoonnummer van het wijkteam kunt u altijd iemand bereiken.

Lees de folder over wijkverpleging.

Afstemming met andere hulpverleners

Een lid van het wijkteam wordt uw Vivent Contactpersoon, dit is uw vaste aanspreekpunt. Deze medewerker onderhoudt contact met de wijkverpleegkundige en andere hulpverleners, zodat u de juiste behandeling en verzorging krijgt. Zo zijn er korte lijnen met de huisarts en de specialisten van het ziekenhuis. Voor fysiotherapie, logopedie of ergotherapie kan de Vivent Contactpersoon u verwijzen naar een locatie van Vivent bij u in de buurt. Wij hebben therapeutische oefenzalen in Mariaoord, Hof van Hintham, De Hooghe Clock en Berlerode.

Uw Vivent Contactpersoon kan ook contact leggen met andere organisaties; denk bijvoorbeeld aan de gemeente voor extra voorzieningen in huis, of aan maatschappelijk werk.

In verschillende regio’s neemt Vivent deel aan samenwerkingsverbanden, zoals huisartsengroepspraktijk De Vier Kwartieren in Boxtel en Samen Sterk in de Wijk in Vught, een initiatief dat kwetsbare inwoners ondersteunt.

Betrokkenheid van naasten

Uw Vivent Contactpersoon kan ook uw naasten adviseren, zodat zij u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen zonder zelf overbelast te raken. Er is aandacht voor hun fysieke en mentale belastbaarheid. Als zij zich zorgen om u maken, kunnen zij zelf ook contact opnemen.

Fysiotherapie

Voor de fysiotherapeut van Vivent staan uw wensen centraal. Samen maken we afspraken over wat u wilt bereiken en wat haalbaar is. We besteden aandacht aan uw fysieke klachten, maar ook aan valpreventie, (extra) beweging en het behoud van kracht. Ook de inzet van hulpmiddelen of aanpassingen in huis wordt besproken.

Ergotherapie

De ergotherapeut richt zich op het oplossen van de praktische problemen waar u tegenaan loopt door uw lichamelijke klachten. Hij/zij kan u helpen bij het aanleren van compensatiestrategieën, zoals bijvoorbeeld een nieuwe manier van uitkleden. Maar ook over de inzet van een hulpmiddel, een woningaanpassing of een andere creatieve oplossing in huis denkt de ergotherapeut mee. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rollator of het verplaatsen van meubels in huis, zodat u zich gemakkelijker kunt bewegen. De ergotherapeut begeleidt u ook bij het doseren van uw energie. Soms kan het bijvoorbeeld goed zijn om de wijkverpleging in te schakelen voor wassen en aankleden, zodat u energie overhoudt om even naar buiten te gaan.

Logopedie

De logopedist van Vivent kan u niet alleen helpen bij problemen met spreken, maar ook met uw ademhaling, kauwen en slikken. U kunt hiervoor verschillende vormen van intensieve therapie krijgen, maar de logopedist weet ook welke hulpmiddelen er zijn voor uw situatie.

Wie betaalt deze zorg?

De inzet van ons wijkteam en de behandelingen op de locaties van Vivent worden (geheel of gedeeltelijk) vergoed. Voor behandeling aan huis geldt dit niet altijd. Uw Vivent Contactpersoon kan u vertellen welke regels gelden in uw situatie. Actuele informatie over zorg, ondersteuning en vergoedingen vindt u hier.

Wilt u meer informatie?

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Vivent. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 088 – 163 70 00 en info@vivent.nl.

Bestanden

Folder wijkverpleging Download folder